Kisah Sebenar Puan Lola Dan Adik OKU Muhammad Firdaus Dullah


Mari kita ikuti artikel dan laporan mengenai Adik Firdaus dan Puan Lola yang tengah hangat diperkatakan.


Bismillah.

Alhamdulillah, petang tadi saya dan isteri, Siti Salwa diberi keizinan Allah untuk melawat adik Muhammad Firdaus Dullah di Hospital Tuaku Jaafar, Seremban.. 

Pertamanya, saya mohon maaf jika post ini panjang, harap anda dapat bersabar dan baca kerana intipatinya adalah penting dan harap dapat di"share" kepada sesiapapun yang anda jumpa diluar mahupun Facebook friends list anda.. 



Adik OKU ini terkenal akibat berita yang tersebar luas konnonnya dia "dikurung" oleh ibunya dirumah sehingga kurus kering. Dan akibat fitnah yang berleluasa tentang betapa "zalim"nya si ibu itu, 

saya rasa bertanggungjawab untuk menceritakan hal sebenar kepada kalian semua agar kalian dapat membetulkan semula persepsi anda dan tidak termakan fitnah yang telah anda baca baik daripada akhbar, TV mahupun post di Facebook.... 

Dan sepertimana post saya yang terdahulu, para keyboard warrior dan generasi "mohon share" bertungkus lumus untuk memaki dan menghina ibunya atas "perbuatan" tidak berhati perut oleh ibu adik Firdaus, Puan Lola.

Facebook ibu adik Firdaus dijejaki dan digelar iblis, syaitan, kejam dan sebagainya..sedarlah wahai rakan sekalian, ini tidak lain hanyalah fitnah yang amat tidak bertanggungjawab para pemberita, generasi "mohon share" dan keyboard warrior terhadap ibunya...

~~~~~

Ketika berada di Wad, saya turut berpeluang untuk bercakap dengan Kak Nor ( Dalam gambar, yang sedang memeluk Firdaus ) yang merupakan jiran,bekas penjaga adik Firdaus, dan juga sahabat baik Puan Lola. Menurut Kak Nor, Puan Lola amat menyayangi Firdaus walhal tidak pernah sekalipun dimarah apatah lagi dijentiknya Firdaus...Walhal, keprihalan Firdaus diketahui oleh jiran sekeliling Flat tempat tinggal mereka kerana semasa Kak Nor masih lagi menjaga Firdaus, dia selalu dibawa main bersama kanak-kanak lain di perumahan tersebut...Dan Kak Nor telah menjaga Firdaus sejak dia berumur 4 tahun lagi. Namun begitu, akibat urusan yang tidak dapat dielakkan Kak Nor berpindah ke Gemencheh..

Akibat ini, tiada lagi siapa yang sanggup menjaga dan membela Firdaus semasa ketiadaan Puan Lola ke tempat kerja.

Dan disinilah bermula kisah dimana Puan Lola terpaksa meninggalkan Firdaus berseorangan dirumah akibat terpaksa bekerja menampung belanja keluarga. Dia bekerja di KLIA dan gajinya hanyalah sedikit 
yang amat sangat. Anak kedua Puan Lola yang berumur 6 tahun ( Turut berada di hospital dalam wad yang sama kerana Puan Lola ditahan ) menpunyai kondisi "Hyperactive". Puan Lola juga diberikan ujian kesihatan dan beliau sendiri sakit..Masya Allah besar ujian keluarga ini. 

Puan Lola menanggung perbelanjaan sewa rumah, perbelanjaan motor perubatan, menghantar wang kepada ibu bapanya di Sabah dan macam2 lagi dan akibat kepayahan ini, mereka hidup sekangkang kera sebagai mana anda boleh lihat dalam rumahnya yang kosong. Untuk menambah pendapatan, Puan Lola mencari dan menjual tin kosong dan juga kotak-kotak... Masya Allah.

Dan jika kita persoalkan mengapa hanya diberi pakaian reput kepada Firdaus, "mak dia tak mampu ke nak beli baju RM5 sekalipun ?" Jawapannya senang, ya mereka teramat miskin hingga hendak beli baju baru pun tidak mampu. 

~~~~~

Untuk menguatkan lagi pendapat kami terhadap Puan Lola, kebetulan datang dalam wad tadi bersama saya adalah seorang lelaki yang merupakan ahli NGO kawasan perumahan Puan Lola sekeluarga. Beliau 
pernah bekerja denga Puan Lola selama 6 tahun di KLIA dan beliau turut mengatakan bahawa apa yang masyarakat perkatakan terhadap Puan Lola adalah salah sama sekali. Beliau seorang yang lemah lembut, rajin dan selalu kerja "overtime" untuk mencari duit lebih bagi menampung keluarga. 

Situasi kini adalah Kak Nor menjaga Firdaus dan adiknya di Wad kanak-kanak tersebut jika berkesempatan dan beliau tanpa meminta sesen pun berulang alik dari Gemencheh ke Seremban untuk menjaga adik 

Firdaus. Sepanjang saya di Wad tadi, adik Firdaus kerap kali memanggil "Mak..." "Makk..." sambil memeluk Kak Nor yang masih lagi diingatinya. Kembalikanlah Puan Lola kepada Firdaus yang mana beliau kini ditahan untuk direkodkan keterangan.... Moga Allah pertemukan mereka semula dengan secepat mungkin, insya Allah.

~~~~~

Sehubungan itu kami semua yang hadir petang tadi dalam Wad itu sepakat bersama ingin membetulkan persepsi yang salah yang digambarkan oleh media massa, generasi "mohon share" dan juga keyboard warrior terhadap keluarga Puan Lola.Moga Allah dapat permudahkan urusan mereka dan kita semua, insya Allah.

Tidak percaya dengan apa saya tulis nih ? Pergi lawat sendiri adik Firdaus di Wad Kanak-Kanak Hospital Seremban. Tiada satu pun calar atau parut dera pada adik Firdaus, yang ada hanyalah kesan kasih sayang ibu yang bersusah payah menjaga si adik meskipun ibunya sakit dan tidak mampu...

###########

Kesimpulan yang boleh dibuat adalah :

1 ) Kita seharusnya malu dan harus rasa bersalah terhadap Puan Lola atas Fitnah dan tohmahan yang disebarkan. Mohon maaf kepada ibu adik Firdaus jika berkesempatan. Kita harus ingat, jika orang kutuk mak kita kita mesti akan marah bukan main lagi dan akan membalas perbuatan terkutuk tu betul tak ? Bayangkan anda telah mencaci ibu kepada adik Firdaus yang OKU yang tidak mampu untuk marah atau membalas perbuatan anda terhadap ibunya.. Anda patut malu dengan diri anda dan segeralah bertaubat.

2 ) Kita tidak boleh menuduh melulu tanpa membuat siasatan terperinci terhadap sesuatu perkara. Silap langkah maka ianya menjadi Fitnah. Ingatlah Fitnah itu dosanya lebih besar dari membunuh. 

Mampukah anda tanggung dosa itu diakhirat kelak ? Wallahualam.

3 ) Tanamkan sikap membantu kepada orang yang susah, jangan tunggu NGO ataupun orang datang kutip derma baru nak tolong. Cari dan berkawanlah dengan orang yang miskin dan susah. RM1 bagi anda 
mungkin sedikit, namun bagi mereka ianya tidak ternilai... Besedekahlah sentiasa, meskipun harta didunia kurang, harta dan pahal diakhirat berkali ganda Allah akan balas.

4 ) Apa kata kita buat satu derma kilat, kumpul duit untuk rawatan dan belanja Puan Lola, Adik Firdaus dan adiknya yang berusia 6 tahun tu. Kalau rumah anda ada kipas, kerusi ataupun meja baju lebih ke, kumpul dan derma kepada mereka...Kan lagi bagus macam tu. Marilah besedekah kerana semua ini amalan yang digalakkan agama Tak rugi pun kita, lagi untung ada 

5 ) Tolong share post ini. Ada pepatah mengatakan "Lying is bad, but hiding the truth is even worse". Sebagai seorang yang bertanggungjawab, kongsikan post ini kepada semua supaya kebenaran diketahui umum. Insya Allah hanya Allah dapat membalas jasa anda.

Walahualam. 

Sekian,
Muhammad Kamal Zawari @ Asamkipas


P/s : Sebagai manusia kita perlu berdoa dan tidak perlu gelabah bila mana nampak perkara yang terlalu sensitif.

91 Responses to "Kisah Sebenar Puan Lola Dan Adik OKU Muhammad Firdaus Dullah"

  1. Sedakar datang dan melawat boleh tahu semua cerita? Kalah wartawan!

    BalasHapus
  2. Sy xkisah dia miskin...coz sy pun Dr keluarga miskin...tapi y patut2 la... Kalo dibela...xkn sampai pakai bju reput...Bju pn Lola pun bleh...asal elok dan bdn x terasa Sejuk...and knp bilik firdaus Kotor but ruangan lain bersih....tolong la... Sy susah nak percaya fakta awak n...

    BalasHapus
  3. Betul.. Kenapa baju reput? Kurus kering bdk tu? Maknya tembam je? Anak kecik tu pn sihat dan x kurus pn? Gambar dlm facebook pn maknya cantik, x mcm susah dn baju yg cantik baru bagai? Maaf tp susah betul nk percaya cerita ni..

    BalasHapus
  4. Semua org ssah n ada yg miskin... sy bkn x prcaya tp sy trkilan... knapa sbg seorg ibu dia sggup buat adik firdaus mcm 2... klai btl dia sygkn ank dia... dia sptutnya mnta bantuan dr JKM... slah ke brtanya pd org sekeliling mcm mna nk pergi ke JKM... sy x nafikan akibat kemiskinan mcm2 bleh trjadi tp msakan dia sggup kurung ank d bilik yg brsampah n brnajis... bab bj sy trkilan jgk... knapa ank yg sorg lg bleh brpakaian cntik... mak bleh brtuding batu2 sdang bj ank yg jauh lbih murah x mampu nk bli... mmang sy c knal n x th apa yg brlaku tp klau kita tgk dr mata kasar mmang x wajar seorg ibu buat ank mcm 2... ntah la... apa2 pn smoga adik firdaus kmbali sihay sperti sblmnya... amin...

    BalasHapus
  5. Nk mrh kang Sakit aty..ad akal blh berpikir..bg la alasan yg logik sikit..x mmpu beli Bju 5inggit..bnyk lg sy jmpe Org yg miskin Dan Kalau awk tgk kt bersamamu o jln2..pernah awk nmpk diorang bg pkai bju Reput kt anak diorang..pengemis tepi jln pn x wat cmtu..awk ckp mcm sehari awk jmpe awk trus taw 100% kisah idup die..berpikir pkai otak bkn lutut..law rse x mmpu jge serahkn je pd rumh kebajikkan..dari dibiarkn mcm tu..kerajaan mlaysia msih ad mcm2 bantuan Untuk org mcm Dia Kalau die Btol2 x mmpu..apasal dia x mntak..klau da berak tepi jln mne nk ngaku..

    BalasHapus
    Balasan
    1. Saya setuju dgn pendapat ANONIM, saya sendiri sebagai ibu akan selalu mendahulukan anak2 saya dari keperluan diri sendiri. kalau betul die seorg ibu yang sayangkan anaknya, tentu kebajikan adik Firdaus x kan sebegini. mane lah naluri keibuan dan kemanusian si ibu ni

      Hapus
  6. Menyesal aku baca. Baru lepak kejap dh dpt full story. Sebelah pihak plak tu. Lps tu nk ckp org tggung dosa bagai. Mcm cite ko ni btl 100%. Miskin2 pn agak2 biar anak tido hidup dgn taik semua. Bodoh pnye penulis!

    BalasHapus
  7. Persoalan dia kenapa biar dia duk bilik kotor?kenapa x dijaga dgn elok?kenapa abaikan kebajikan dia?kenapa...kenapa...kenapa....

    BalasHapus
  8. Aku pon ade sepupu perempuan oku mcm firdaus ni. X blh bercakap, x blh berjalan dan sekali sklala meracau. Skrg umur dia 23thn. Ibunya (mak saudara aku) dh lama meninggal. Yg jaga dia sekarang ni ayh dan kkak dia yg juga oku. Hdup d spore bekerja sebagai sapu sampah. Hdup serba daif. Tp xde la smpai kurus kering dan dikurung. Minggu lps aku dtg ziarah. Alhamdulillah. Sihat walafiat. Jd kt sini aku nk bg tau ape kesempitan yg mak dia cerita pd admin sekadar nk raih simpati. Lgsung x perihatin. Rsenye di malaysia kos sara hdup xde la perit klu nk d bandingkan dgn spore. Cuba tgk video awal mse jmpe firdaus. Kita tgk bilik tu. Mcm reban ayam. Siap ade najis d pp firdaus. Xkn dsbbkn miskin smpai sampah dlm bilik tu pon x blh nk buang. Andaikata klu imigresen x serbu. Mmg mati kering si firdaus ni. Kpd ibu firdaus bnyk cara dan jln utk atasi mslh ank ko yg oku ni. Klu dri awal cerita firdaus ni di war2kn. Aku pon nk membantu. Xdpt bnyk insya Allah sikit pon aku akn bantu. NAK SERIBU DAYA XNK SERIBU DALIH! wallahualam..

    BalasHapus
    Balasan
    1. haa kan! xpcya fakta kat ats tu,alasan x logik lgsung! kalo btul la Lola tu sygkn firdaus xkan smpai hti tinggal cmtu?yg si adik firdaus tu dye bw plk?bole ke cmtu? pdhal Lola tu xsggup nk mnjaga ank OKU dye tu,tu psl Lola blaa bodo jew! ape punya ibu ar! sakit hti plk aku dgn Lola Loli tuh...ibu yg xde prasaan!

      Hapus
  9. Maaf.. saya 100% x terima fakta diatas... dr segi pakaian, makanan, tempat adik ni tidor... ok fine mak cik miskin tapi mak cik x boleh mandikan anak makcik yg oku ni ke... umah mak cik x ade air ke... rumah mak cik x ade penyapu ke... tolong lah... plus bila bekas pengasuh call mak cik cakap anak mak cik ok cuma x ade selera makan.... oohhh mak cik saya xbodoh ok... statement mak cik org giler pun boleh angin tau... kawan2 mak cik yg kerja di klia x ade yg tolong ke? Jangan bohong lah cakap kerja di klia gaji kecil...mak cik saya pernah kerja di sana dulu ...x ade yg bergaji kecik yg mak cik cakapkan itu... oohhhh mak cik saya hanya boleh istifarrr dan berdoa agar anak mak cik sihat..... pd saya mak cik kejam ok

    BalasHapus
  10. klau ya pun miskin ..jaga la ank tu elok2..bju smpai reput sbb dibiar kan hidup dlm kencing dan taik
    dlm tmpoh yg lama..makanan pun agak2 nya letak mcm tu jer..pndai2 bdk tu mkn sndiri..sbb tu nmpk polisterin bersepah merata..seolah2 dia nk biar kan bdk tu mati kering..penulis x nmpak ke semua tu..

    BalasHapus
  11. Soalan saya adalah???....kita miskin mcm pun anak tu bagi lah mandi..jgn bagi alasan takda masa.... seorg lagi elok je kemas2...bkn nak fitnah tp geram tgk keadaan adik tu sedemikian rupa.. ada faham penulis..

    BalasHapus
  12. Okey skrg miskin xda duit xmmpu beli baju.. abis dlm blik penuh najis bdan penuh najis tu ape crta?xda tangan nk basuhkan ke? Bdn jdi krus kering mcm tu xda tgn nk suapkn nasi k? Xda duit beli baju rm5 pn abis die dok tgaya2 ngn tdung ct tu dr mna dpt duit lebih dr rm5 tu?bru ddk xsmpai bape jam da tau 100% khdupan die.. masyarakat mgkin xtau crta sbnrnya tp xbuta xbodoh untk mnilai.. org trjga dgn org trbiar..alsn xtau bdn kbajikan brfb blh gunakanla intrnet ni untk saluran yg btl.. kita sakit k sihat k ank ni amanah Allah xkrala die smprna k x.sbb rmai lg yg kt luar sna sush nk dpt ank..so hrgaila sbaik mgkin..sy mnx maaf andai trslh ckp tp sy lngsng xblh trma fakta yg awak tuliskn..

    BalasHapus
  13. Cerita nih x masuk akal langsung... hampeh.

    BalasHapus
  14. Saya budak baru belajar .. Maaf memberi pandangan.. Kalau ibu dah tau susah menjaga anak oku.. Nape tak mtk bantuan jbtn masyarakat? Nape tak mintak bntuan pusat zakat? Nape? Awak kata awak pernah menjadi pengasuh adik tu kan.. So nape tak melakukan dgn iklankan mohon bantuan... ? Maaf yee saya budak baru belajar..

    BalasHapus
  15. Kita ni manusia biasa...anak tu darah daging kita sendiri, dia bknnya binatang kita biarkan dia bercampur dgn najis...kasihan sngt..wlpun dia oku tpi dia punya hati dan perasaan..umpama kucing minta makan pun kita bagi apakah lgi adik ni manusia biasa...kita hidup susa jga pentingkan anak makan belakang ibu...kita mencari rezeki utk besarkan anak2 dan berikan mereka pelajaran agar mnjadi Masyarakat yg berguna..yg penting kita berusaha....hanya tuhan yg mengetahui semuanya...

    BalasHapus
  16. Mmg benar...tanah Malaya ni ada lg yg miskin tegar...tp pnulisan anda lebih kpd simpati pd puan tu..sedaif mna pon hidup wlupon bercawat duduk kat pokok kbersihan kna ada.. Mentelahkan adk firdaus tu OKU xkan kbersihan pon x dijaga... Skrg kita bkn nk mnghukum ibunya membuta tuli..Apa yg kita tau seorang ibu xkan sampai hati membiarkan anak mreka smpai mcm tu..fikirkan lah ikut logik...mngkin ada kisah mistik.. Jika tuan masuk kan kisah mistik kiranya firdaus ditumpangi makhluk halus dlm bdn nya maka dia kurus kering mngkin jgk lar kami tpikir...tp bab sampai najis kat pipi lak tu apa citer.. Pnulisan kna upgrade spy sahih oeg ramai bleh trima...Allah maha segalanya... Yg penting nasib Firdaus terbela...jika ibunya xnak jaga kita bg pd pihak yg betwajib! Abis citer...huh!

    BalasHapus
  17. Tak logik langsung cerita ni. Dalam berita pun ada cakap dah lama adik firdaus tak makan. Rambut pun dah lama tak kena air, keras, bilik penuh dengan najis. Tapi anak dia sorang lagi elok pulak pakaian...nak back up pun berpada-pada la..jgn jadi macam cerita tahyul pulak.

    BalasHapus
  18. lebih banyak pahala jika kita bersangka baik dari pada menabur fitnah, menghina mahupun mengata tanpa melakukan usul periksa.... fikir secara terbuka tentang apa yang saya katakan... anyway boleh saya tahu bagaimana caranya jika saya ingin membantu Puan Lola dan anak2nya. email saya di dude4g93@yahoo.com

    BalasHapus
  19. Sy bersetuju bhw cerita nak memulihkan semula imej Pn Lola langsung tak masuk akal.Betullah kalau Pn Lola tu terpaksa tgglkan anak OKU tu berseorgn tp blh masuk akal ke tgglkan anak tu berseorgn. Ni anak OKU tau. Anak yg bukan OKU pun kita tak tergamak nk tgglkan inikan pula anak OKU yg tak blh nak urus diri sendiri.

    BalasHapus
  20. mybe penulis nk lindung aib perempuan tu..tknk msuk cmpur cuma nk tegur ckit,ank dia ni lbih kesian aku tgk dripada pelarian diluar sana..nk brdiri pn dh tk segagah mna..mna prgi sifat brperikemanusiaan?klu tknk ank tu bgi org lain jga jgn berat sblah..

    BalasHapus
  21. tak kisah la..awak nk pulihkan imej dia ke apa ke...x kisah...bagi saya apa yg penting...dan sentiasa menjadi persoalan saya ialah..kenapa dia biarkan anak tu dalam keadaan yg sungguh teruk..kotor..kurus..bergelumang dengan najis ????? x kan la dia tak boleh nak mandikan..bagi makan..wajar ke..kalau kita hidup susah...selayaknya kita biarkan anak macam tu?????

    BalasHapus
  22. Bodoh punya penulis, backup c Pn Lola tu, adakah sampai budak tu campur dgn najis. Boleh fikir dari itu ja.

    BalasHapus
  23. Salam saya bukan nak belah mana2 pihak cuma ingin berkomgsi pendapat.saya berasa sedih melihat adik firdaus ketika dijumpai bagamana seorang ibu blh membiarkan anak da yg oku untuk menjaga dirinya sendiri,bagaimana adik firdaus yg duduk bersama seekor kucing ditempat begitu.bagaimana adik firdaus tidak tahu siang dan malam ketika beliau didalam bilik itu,ya allah mcm mana perasan dia....sedihnya penulis anak itu tinggalkan seoranf penulis daam keadaan yang cukup memilukan,pendatang haram yang masuk ke negara kita pun cukup makan,ini rakyat kita dan sebangsa denhan kita...ya allah

    BalasHapus
  24. memang penulisan dia nie x logik. satu Malaysia nampak keadaan remaja OKU. Bukan sikit2 punya terabai. mana pegi naluri seorang ibu? Berdasarkan FB awal2 dlu nampak elok budak nie, knapa lps tu teruk sangat keadaannya? Fridaus ni duduk dlm unit flat yg sama atau unit yg berlainan dengna ibu dan adiknya? Saya tak berapa jelas. Harap rakan2 yang prihatin disini sama-sama mendoakan kesejahteraan adik Firdaus dan sekiranya mampu utk memberikan sumbangan. Kena tunggu Tabung Khas anjuran hospital dan wanita Umno di set up kan.

    Satu lagi,penulis tolongla tukar gambar profile picture anda. Dalam gambar tu ialah Manusia. Umur 15 tahun.OKU.Yang ada maruah ada harga diri dan perasaan. Letakla gambar yang lebih sesuai. Dignity sesama insan la!

    BalasHapus
  25. Cerita sampah je ni.

    BalasHapus
  26. Honestly...kepada puan penulis..jgn ckp sbgai seorang ibu la..sebgai seorang MANUSIA yg mempunyai perasaan...
    ** snggup kaa puan kasi biar anak puan dlm bilik yg penuh najis?klu ya pun x mampu dr segi mo beli furniture...but AT LEAST kasi bersih laa bilik tu drpada najis..
    ** sanggupkah tinguk anak sendiri berpakain rabak mcm tu?sdgkan diri sendiri boleh bermake up n selfie d FB..?anak kedua dr prkahwinan ke 2 baju smart jaaa...??!
    ** rasa2 laaa kalau setakat 3 hari x cukup makan...boleh kurus kering kaaaa smpai macm tu???! Kalau sya kan..biarlah sya yg belapar yg penting anak sya kasi makan...ni mama dia pn.LOla sihaaaaaatt ja..ank ke 2 sihat jaa...

    ** kalau susah sangat...kan ada badan kebajikan yg boleh pegi n minta bantuan...

    Kalau ya pun mau "back up" Pn Lola...PLEASE bagi ALASAN yang boleh diterima oleh semua...ni semua alasan yg di bagi x masuk akal...
    kak nor mngkin mnjaga adik Firdaus...tapi tu masa dia umur 4 tahun kan???n after tht..Kak Nor tahu kaa kejadian n perkembangan drg??

    To Pn Lola! JUST ADMIT yg ko salah!mmg the fact is ko abaikan anak ko..(Adik Firdaus)

    BalasHapus
    Balasan
    1. Setuju 100% miskin mcm mana pun mustahil tdk dapat beli baju bundle rm3 ringgit 2 helai...anak yg kedua pula terurus...mmg mak budak ni abaikan firdaus....dgn bilik yg cuma layak utk bela binatang sanggup tinggalkan anak tu di situ...penulis agak2lah klu keseluruhan keluarga dia pakai pakaian yg sdh koyak rabak dan reput mgkn msyrkt boleh terima ini cuma budak tu yg pakaian mcm tu dan kurus mcm bangkai bernyawa...wahllu alam...

      Hapus
  27. Setuju dgn anonim. Sedaif mana pun hdup xkn budak tu jd gtu.xpyh nk tutup cerita yg mmg benar. Jdikn pgjaran cerita ini utk semua dan biar hukumn yg tentukn Pn Lola agar dia insaf.

    BalasHapus
  28. maaf itu bukan cerita nk tagih simpati...muhung aih...ak lansung xpcaya.biaq pi la pe pun alasannye...sume tgok nmpk.agak2 la kn, klu kurung mak dia smpai jd cmtu br la dia rse...hoho..

    BalasHapus
  29. Semiskin manapun, tanggungjawab terhadap anak wajib dipenuhi. Sgt banyak NGO, Jabatan Kebajikan yg boleh membantu. Yg jelasnya perempuan yg berkenaan tdk berusaha utk minta bantuan.. Minta maaf alasan yg diberik tidak boleh diterima..

    BalasHapus
  30. Orang sekeliling ni bercakap memang melebih2. Xperlu maki2 kot, kalau terjadi kat family sendiri baru rasa.Lain kali, korang try duduk dalam family tu. Org kata PUT YOUR FEET IN OTHER'S SHOES baru tau.

    BalasHapus
    Balasan
    1. Saya juga tersentuh dgn situasi adik firdaus. Cuma saya tertanya tanya mana ayah dia. Org yg wajib memberi nafkah kpd anak anak. Ini mjadi pengajaran pd kita sbg ibu bapa. Bukan saja memberi makan minum rumah kpd anak anak tetapi juga didikan agama.

      Hapus
  31. ak bukan nk kata apa la...ak rse penulis ni bodoh thap bangang...ko skdar melwat ckp cmtu.si penulis oiii....klu ko nk taw idup ak susah jgk lagi lah duk kl.mkn apa je yg ade..ak bela kucing lagi smpai 12 ekor..kucing tu ak kutip tepi jln sbb kesian...wlupun ak xmmpu.tp ak nekad,apa je yg ak ada ak mkn kucin2 ak mkn..duduk dlm umah best punye...ak hri2 sapu buang taik..mop lntai...tp ko jga manusia...knp lah jahil sgt ko buat cmtuu...ak mmg xbole trima.

    BalasHapus
  32. Penulis yg gila x tahu ap2..betul ke x tahu dy pergi melawat adik Firdaus tu..tgk2 buat cerita sndiri..

    BalasHapus
  33. Penulis yg paling bangang abadi

    BalasHapus
  34. Sukar untuk percaya semua ni,susah mana pun seorang ibu tak akan sampai sanggup mengabaikan anak sendiri,sampai macam tu sekali keadaan nye,miskin mana ibunye tu,pasti tuhan akan bagi jalan kalau die ingat untuk cari rezeki untuk anak anak,tuhan tu maha kaya,die xkn mnyshkn umat die,lagi jika ibunya di uji mnjge ansk istimewa mcm adik firdaus,rezeki ada saja untuk dia n budak2 ni..sedangkan orang yang mengemis sanggup bersusah cari sesuap nasi,mkn pakai untuk anak,ni kan pulak seorang ibu yang mempunyai kerja walaupun gaji hanya seratus,maggi pon mmpu nk belikan..sangat sayu dengan keadaan adik firdaus.

    BalasHapus
  35. Penulis blog yg kurang matang.... menyesal aku baca tulisan ko...

    BalasHapus
  36. Cehh. .alasan semata -mata memangla anak nya memanggil. Ibu nya da nama nya dia oku dia tak tahu apa apa.. cubala kalau firdaus tu normal dan d abaikan sebegitu rupa manala dia pangil mak nya... x logik langsung...

    BalasHapus
  37. Betul2 x masuk dek akal lah ....

    BalasHapus
  38. Klu betul pn lola tak tau urusan kebajikan msrkt atau apa2 pun...tak boleh tanya org ke??? Klu d fb pun ramai sudi tolong..skrg ni bukan zaman batu lg !!

    BalasHapus
  39. "Dan jika kita persoalkan mengapa hanya diberi pakaian reput kepada Firdaus, "mak dia tak mampu ke nak beli baju RM5 sekalipun ?" Jawapannya senang, ya mereka teramat miskin hingga hendak beli baju baru pun tidak mampu."
    - beli baju dia n anak dia yg lagi 1 tu mampu pulak?

    "Tiada satu pun calar atau parut dera pada adik Firdaus"
    - takde sape pun kata ibu dia pukul2 firdaus, org cuma kata dikurung. dikurung je mmg takde kesan calar n parut la, yang ada cuma tulang, rambut kusut. baju lusuh, beri mkn diri sndiri n anak lg 1 tu boleh pulak?

    BalasHapus
  40. Mintaq maaf awal2 la..tapi dri segi penceritaan penulis teramat berlebih-lebihan semata2 kebaikan yg cuba ditonjolkan, nmpak sngat direka2.. ketakmampuan individu juga cuba diselitkan... makeup tebal2 mampu pula tepek kat muka?! Tis shit cant make any senses

    BalasHapus
  41. Aik ko ni sapa nak menyebelahi mak yg zalim tu.. ko ckp mak dia susah kene keje siang malam? Xleh beli baju walaupon rm5 . Nampak sgt ko kene tipu ngan mak dia n ko pon sama, kalau susah sekali pon xboleh ke bersihkan bilik budah tu.. ni kotoe ngan pasir najis, ko xboleh ke nak mandikan dia n sikat rambut dia ker? Nampak sgt pakai kera mcm ko ni untuk terlepas dr hukuman, halooo bodoh sgt la kalau ko xterfikir nak bg mkn kat dia walau nasi kosong pon.. yg bdn ko mcm gajah tu ko mkn aper??? Anak ko kurus sampai tinggal tulang memang kene rejam ko ni sampai mampos

    BalasHapus
  42. Crita yang paling bohong stakat aku idup..nila critanya

    BalasHapus
  43. Onlie fb de duit plak...baik bg ank mkn dr lnggn ternet

    BalasHapus
  44. Ko mengenali dr ko saya dan isteri saya tu ( siti salwa ) tu sapa... ko tau ko ambik la tindakan .. aku menyeru masyarat tangkap mak dia n org yg hantar blok nak menyebelahi mak dia ni bawak kepengadilan kerana bersubahatan.. ko ngam bini ko siti salwa elok kalau jumpa dlm kampong aku taw la langgit tinggi ke rendah bangsat punya manusia mak dia dah zalim lagi ko nak sebelahi mak dia..

    BalasHapus
  45. Rasanya tak perlu cakap apa2 sebab semua komentar di atas sudah menjelaskan segalanya. Dan semua yang mereka tanya dan usulkan munasabah? Jangan percaya apa yang dilaporkan di media massa? eh, come on la..video penemuan tu dah menjelaskan segalanya..kot ye pun buta mata, jangan sampai buta hati pulak..kalau setakat menulis tanpa tanggungjawab dan kalu dipandang dari logiknya, langsung ke laut, baik jangan menulis langsung..hah, kan dah terang-terang menampakkan kedunguannya? Sedeh...sadis..tragis!

    BalasHapus
  46. Kate miskin...ni online buat fb tu cmner lak leh dpt??pk la oi...drpd mak die g online up pic die bgs g cuci taik ank nye tu lg ada pekdah..hihhh!!

    BalasHapus
  47. Saya nak tanya penulis sendiri. Kalau penulis ada anak oku seperti adik ini. Cuba letakkan diri anda sebagai ibu adik ini, boleh diterima logik akal ke anak ini diperlakukan tak ubah macam binatang. Letak tanah kat bilik, untuk apa? Bela binatang pun tak seteruk itu tahu? Mungkin betul dia kesempitan hidup, sy tak sangkal kan hal tu. Tapi masyaAllah, rambutnya, bajunya, tempat tinggalnya. Jauh lebih bersih kandang haiwan rasanya. Mungkin Allah nak tunjuk kat kita, tu sbb adik tu berjaya ditemui. Semua ni ada hikmah, kalau betul mak dia sayangkn dia, aib ni tak akan terbuka. Allah akan tutup aib hambanya ingat tu. Tp kenapa adik ini berjaya ditemui? Sbb Allah sayangkn dia, Allah kasihankan adik ini. Semua ni dgn kuasa Allah, jangan buta hati, jangan buta akal bila tulis. Sy bukan ustaz atau ustazah. Tp semua org masih ada akal dan hati. Harap ini jd pengajaran utk sy dan orang lain dan juga ibunya.

    BalasHapus
  48. sapa penulis nii ??? skit pun aku x terasa beremosi dgn story mory penulis nii pasal ibu firdaus....apa yg boleh aku katakan di sini...kesian sgt kat kanak2 OKU yg bernama Firdaus tuu...sanggup si ibu memperlakukan begitu terhadap anak dari darah dagingnya sendiri...memang MANGKAQQQQ lahh !!!!!

    BalasHapus
  49. Assalamualaikum... Wallahu Aklam Bissawab...
    Kami tidak tahu isi hati ibu ini samada dia sayang atau tidak. Tetapi jika sayang, ibu harus berpikir, anak ini bukan boleh berdiri seperti anak lain pun. Anak ini bukan boleh basuh hadas dia seperti orang lain pun. Anak ini bukan boleh suap nasi, masak makan, ambik air seperti anak lain pun. kemana waras nya pikiran ibu? sampai koyak rabak baju dia macam seribu tahun tak salin. kalau benar ibu ada datang melawat, kenapa tidak disalinkan baju die? Sempit sangat kah masa si ibu hingga tidak mempunyai masa untuk memberi makan, minum, cuci, basuh dan mandikan adik firdaus? dalam pernyataan artikel lain mengatakan si ibu ingin anak ini berdikari sendiri. Macam mana nak berdikari ibu oii, anak ni nak tolak kerusi roda pun tak larat, nak buka pintu bilik di tempat yang kau kurung pun tak dapat?? Bagaimana ko boleh sehat tubuh badan walhal anak sulung mu ini langsung takde makan?memang kami tak leh cakap sesuka hati kami tapi ini lah pertanyaan kami dan logik kah jawapan awak wahai si ibu? kami telah melihat berapa ramai orang yg susah di Malaysia tapi masih dapat menjaga anak nya walau lumpuh sekali pun! Tidak seperti kes ini. Sekiranya anak ini meninggal, bagaimana kah kau uruskan mayat nya?? Sudah tertangkap bersalah, ini lah jawapan yang diberikan. yaa, memang dulu dia sayang kan anak nya, tapi tidak mustahil perasaan ini berubah hingga sanggup berbuat demikian.

    Sungguh menyedihkan... Semoga adik Firdaus sehat walafiat dan dilindungi Allah. Smoga perasaan sayang nya terhadap ibu dan uminya tidak berubah. Semoga hati nya kekal sayang pada ibu dan ummi nya tidak seperti hati si ibu.. Aminn Ya Rabbal Alamiin..

    BalasHapus
  50. Baju 5rgt x mampu ....miskin .baju mak dia dgn tudung bling2 tu harga berapa ....3rgt ke? Anak nya d tinggal d situation yg ada najis ...d kunci x d mandi ....x d bg makan ...sorry but i do not believe

    BalasHapus
  51. Semoga ibu adik tue dapat balasan yg setimpal.. apapun penulis nk ckp.. ia tetap satu kesalahan kecuaian.. cuai menjalankn tanggungjawab.. kalu jd kt sweden dah tentu kena penjara.. sedang pukul untuk mendidik pun ibubapa tue kena penjara.. so fikir2 la..

    BalasHapus
  52. Susah nak percaya.... baju budak tu sampai reput di badan dan koyak rabak dgn keadaan fizikal mcm bangkai bernyawa di tempatkan lagi di di bilik yg kotor dan bercampur dgn sampah dan najis...mgkn ibu budak ni ada niat nak bunuh budak tu secara senyap....malu dgn keadaan anaknya si ibu pula bergaya ala2 modeling dlm fb .... allhu allam

    Mgkn masyarakat boleh terima klu semua ahli keluarganya berpakaian koyak rabak, ini cuma bdk tu yg berpakaian mcm tu....

    BalasHapus
  53. Org miskin lg mampu jaga anak yg oku, sanggup tak makan tak minum semata2 nak jaga anak. Nak beli phone or laptop pun ssh. Apatah lagi nak online? Kalau sygkan sgt anak tu takde sampai hati sgt biarkan anak tu terbiar! Haiwan lg sygkan anak. Org miskin yg duduk bwh jambatan dpt pulak bagi makan anak, apa lagi perempuan ni yg siap ade facebook, gmbr cantik lg tu. Tak masuk akal!

    BalasHapus
  54. saya mempunyai dua org ank juga..yang sy sendri uruskan tanpa nafkah suami, tanpa bantuan mana2 kebajikan..sy bkerja siang dan mlm utk cari rezeki tp alhamdulillah ank sy tak pernah bpakaian mcm tu...wlupun baju2 ank dan sy sndri memakai baju bundle yg bharga RM5.00 shj..meluangkan masa dgn ank pntg bg mengelakkan mereka rsa tersisih..

    WLUPUN SESIBUK MANAPUN, IA BUKAN ALASAN UTK MENGABAIKAN ANK dan menguruskan rumah.

    BalasHapus
  55. siapa yg berada di sebalik penulisan artikel ni sbnrnya.. adakah anda terlalu berkepentingan dgn puan lola? ya, kami mmg org luar yg tak tahu pahit getir dia membesarkan anak.. tp ibu jenis apa yg sanggup membiarkan anaknya malnourish, apatah lagi dia bukanlah terlampau daif spt yg didakwa? dan lebih parah lagi wujud juga org spt anda yg merasionalkan perbuatan sia? tidak pula kami tahu dfinisi ibu yg sayangkan anak zaman skrg dibenarkan membiarkan anaknya malnourish dan kurus kering lebih teruk dpd manusia kebuluran di afrika daripada menghantarkannya pusat jagaan jkm?

    BalasHapus
  56. gaji rm1900++ teramat sikit sampai mapu beli habuk kayu je??

    BalasHapus
  57. mcm x masuk akal pula fakta ko ni.di sabah pun miskin x smpai pakai baju mcm tu oh.prnh ka ko jmpa org hdup skankang kera boleh main fb lgi? adui mcm buduh2 ja otak ko ni.

    BalasHapus
  58. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  59. Buta ati pnulis ni... sama kesah ngan si lola ni.. rsa aku klu pnulis ni de anak oku mmg mcm ni la die buat.. kayu pnye org... brenti jd manusia la woiiii

    BalasHapus
  60. Anonim..sy rase awak ni juga sgt2 emosi..byk2 komen yg sy baca awk pling byk update komen...mmg smua pyn x puas ati pd si lola ni..sy juga begitu...statement d atas yg menyebelahi lola pun mcm x bole pk masyarakat bkn bodoh dn x de mata...mcm mne pun kita smua bersyukur laa kerana adik firdaus slamat d temui msih bernyawa...kita smua doakn smoga dia smkin kuat n pulih...

    BalasHapus
  61. Komentar ini telah dihapus oleh pengarang.

    BalasHapus
  62. X payah la nak backup sngat...kalu susah x kan bole berfb plak...ni smua x msuk akal la...penulis ni buta hati kottt...bangang

    BalasHapus
  63. X MASOK AKAL LAH CERITA NIH! buang masa je aku baca..mmg lah x bleh sebar fitnah....kalo xbleh jaga kenapa x hantar budak tu ke tempat yang lebih baik daripada meninggalkan dia sorang diri kat rumah tanpa makan dan minum..mmg pelik lah org yg bagi cerita nih..

    BalasHapus
  64. miskin? keje kat klia beb.. bkn tak keje pun.. rumah lak kat flat semarak tu.. logik ke baju rm5 tak mampu beli? sekali beli bleh pkai bebulan2.. bkn kene beli hari2.. nak kasi laku blog bkn ini mcm laa..

    BalasHapus
  65. maafla.. sangat tak logik.. pemeriksaan doktor kata adik tu kebuluran hampir berbulan, atau tak dapat zat makanan yang sempurna.. kalau miskin sangat pun budak tu akan makan bubur atau susu atau yg lain-lain yang masih mampu di beli.. bilik dia sekurangnya sempurna untuk manusia tinggal.. bukan yng macam kita tgk tu.. sama ada penulis ni pembohong ataupun doctor dan wartawan tv yang menipu set up tempat tu biar nampak sadis.. susah nak percaya cerita penulis ni...

    BalasHapus
  66. Saya xblh trme lgsg .. ssh seklipun sggop kew bg ank tu hdup cmtu ??? Dengan bju yg da reput .. blik pnuh njis .. pk lh ckit puan sblm nk tulis cmtu .. xperlu nk backup org yg cmtu .. ank tu anugerah Allah .. ckup sift kew xckup sifat kew kte kne jge .. bkn biakn die cmtu .. binatang pun sygkn ank ..

    BalasHapus
  67. Pada2 la penulis ni mncari pahala pun..org len dosa katanya...masyarakat brcerita ttg jahat dan tergamaknya seorg ibu tunggal yg berhias mngalah mak datin yg kurung anak, biar ank kebulur, najis x brcuci, bju SAMPAI REPUTT, wahhhh penulis dtg sbgai hero minta dibela ibu2 yg jenis cmni....tok aku 38 tahun dh jadi balu...abak 12 org... mak aku no 2... keja mnoreh getah smpai dia mninggal nk bg ank2 mkn...xda plak kisah kurang kasih syg kurg mkn bagai....penulis ni cuba plak tulis sbb2 knapa si lola ni mmbiarkan keadaan anak hidup smpai melarat camtu sekali....bru kita leh phm keadaan lola 2... skrg ni cerita ko ni penulis mcm nk cri publisiti murah nk org len rasa "wah ko la yg berhati mulia sbb ko dh brsihkan nma pn lola si ibu yg berhati mulia".... ceit!

    BalasHapus
  68. X masuk akal. Org len pon susah jgk. Anak x terabai pon. Habis kuat pon berhenti sekolah. Takda la kebuluran sampai tahap nampak tulang. Alasan x terima akal. Yg penulis ni nk backup npa?

    BalasHapus
  69. Doesnt need to be shared. I can find any logical in this story.

    BalasHapus
  70. Doesnt need to be shared. I cant find any logical in this story.

    BalasHapus
  71. Mungkin la kan...mungkin..dulu lola ni mmg syg n jga ank ni btul2...tp slpas byk sgt mslh dtg..dia da terkna tekann jiwa n xblh berfikir scra waras..dia mula mmikirkn adik fidaus mnyusahkn n xberguna..sbb tu dia abaikan...mgkin jg lola ni daa lupa Tuhan...

    BalasHapus
  72. siapa penulis ni..sgt BODOH...ok..tu je yg aku mampu ckp kat dia..hahaha..rasekan..

    BalasHapus
  73. Klu ye pon xmmpu beli baju rm1 sekalipon, pkaikan bju milik maknyer pon xpe wlupon nmpak besar bukn koyak rbak smpai cmtu sekali...sume tu hanya alasan uttk melepaskan dri...MasyaAllah...

    BalasHapus
  74. Kami yang melihat & membaca cerita mengenai adik Firdaus ni bukanlah nak fitnah mak dia yang bukan-bukan. Tapi tuan punya blog, saya nak tanya, apa first impression awak masa tengok video adik ni & apa pula first impression awak masa stalk Facebook mak dia?

    Saya? Saya terkedu sblm istighfar panjang dgn air mata meleleh2 tengok adik ni diperlakukan sedemikian rupa. Tak mampu? Orang susah? Alasan. Berapa ramai lagi rakyat di Malaysia ni yg hidup kais pagi makan pagi & tak ada punca pendapatan tetap dgn anak yg ramai malah ada juga yg diuji dgn anak OKU, tapi masih boleh hidup dgn baik tak adalah sampai baju koyak rabak reput walaupun mereka juga tak mampu nak ada baju berhelai2. Tetap juga boleh bagi anak-anak mereka makan walau makanan tu tidak datangnya daripada bekas polisterin yg kita sedia tahu beli di luar.

    Wanita ni pula, dgn alasan "tak mampunya" itu, dilihat sbg seorang ibu yg berpendapatan tetap walaupun gaji bersihnya dalam lingkungan RM1500 (hampir menyamai gaji bersih seorang pembantu tadbir kerajaan yg baru mula bekerja). Dia juga ada akaun Facebook, siap dgn gambar selfie dlm kereta dgn berpakaian cantik & kemas. Dari situ pun dah boleh nampak where the hell she spent her money lah kan konon cakap tak mampu. Ironi gila ok. Malah, her second child, elok pula pakaian dia ya?

    Ya, memang kami yg komen ni taklah tahu 100% hidup dia macam mana tp apa yg didedahkan oleh media dgn apa yg wanita ni beritahu untuk defense diri dia, tak padan langsung. Bila encik pula tulis artikel ala nak back-up & tak make sense langsung ni, lagilah kami yg membaca ni rasa berasap.

    Memetik semula kesimpulan ke lima yg encik so-called Asamkipas tulis, "Lying is bad, but hiding the truth is even worse". Sila terasa.

    BalasHapus
  75. Maaf sy bukan persoalkan baik buruk cerita penulis..cuma logik yg sy persoalkan di sini..penulis pernah tgk org somalia? Mcm mane rupe dorg? Ade pernah nmpk anak somalia yg kering maknye debab? X pernah kan..ht2 dgn ape yg penulis tulis..hasilnya juga bakal jd fitnah..pastikan dulu kesahihan cerita dan timbangkan dulu logiknya penulis br tulis..kite mungkin miskin x berduit sehingga papa kedana tp kita masih mampu mnjage kebersihan diri kerna itu sume x perlu kos yg byk..klu mskin sgt smp xde air pon byk sungai2 yg bole diguna...klu miskin pnt bekerja sekalipon menanggung beban..5 minit angkat penyapu sapu bilik busuk tuh pon x bole? Logik penulis..logik sikit..sy mrh, kesal dan kecewa yg teramat sgt..wajah firdaus yg kluar dr bilik waktu itu juga msih x mampu sy buang dr fikiran dn ht sy sbb ape? Bkn sbb sy org baik tp sbb sy seorang IBU..wallahualam moga allah pnjgkn umur firdaus dan jd manusia berguna satu hr nti walupon oku.allah maha besar dab kate2 sy hnye permintaan kecik d mate allah swt

    BalasHapus
  76. Maaf sy bukan persoalkan baik buruk cerita penulis..cuma logik yg sy persoalkan di sini..penulis pernah tgk org somalia? Mcm mane rupe dorg? Ade pernah nmpk anak somalia yg kering maknye debab? X pernah kan..ht2 dgn ape yg penulis tulis..hasilnya juga bakal jd fitnah..pastikan dulu kesahihan cerita dan timbangkan dulu logiknya penulis br tulis..kite mungkin miskin x berduit sehingga papa kedana tp kita masih mampu mnjage kebersihan diri kerna itu sume x perlu kos yg byk..klu mskin sgt smp xde air pon byk sungai2 yg bole diguna...klu miskin pnt bekerja sekalipon menanggung beban..5 minit angkat penyapu sapu bilik busuk tuh pon x bole? Logik penulis..logik sikit..sy mrh, kesal dan kecewa yg teramat sgt..wajah firdaus yg kluar dr bilik waktu itu juga msih x mampu sy buang dr fikiran dn ht sy sbb ape? Bkn sbb sy org baik tp sbb sy seorang IBU..wallahualam moga allah pnjgkn umur firdaus dan jd manusia berguna satu hr nti walupon oku.allah maha besar dab kate2 sy hnye permintaan kecik d mate allah swt

    BalasHapus
  77. Dasar pembohong.....takut lah sikit seksaan Tuhan nanti.!!!

    BalasHapus
  78. heran -- so, si puan lola mampu hantar duit kepada ibu bapanya di Sabah, tapi anak sendiri di layan macam di Ethiopia? Sendiri sakit? tapi mampu pergi kerja, rumah sendiri tak bersih kah. I smell BULLSHIT! Absolute child abuse.

    BalasHapus
  79. tahniah kepada owner blog ni kerana berjaya naikkn traffic blog anda dengan cerita yg xmasuk akal...leh sokong plak tu..Thumb up...#CaptainFlyAway

    BalasHapus
  80. PENULIS MANER YG MANGKUK AYUN LEH SOKONG MAK DIER PLAK NIH? LEH PLAK SOKONG SI MAK YG KURUNG ANAK DIA SMPAI KERING-KONTANG DGN TAIK BERSELERAK SELURUH RUMAH?!! OTAK ADER KAT KPALA LUTUT AGAKNYER...KUI..! KUI..! ^_^

    BalasHapus
  81. trlalu giat nk cri rezeki smpai tlupa tnggungjawab kt anak? biar ank hdup ngn njis n kotor? biar ank smpai kering nmpk tulang? rmai lg owg yg ssh tp xde plak smpai x mndikn ank, bju x btkar, mkn pown tdk.. yg mak boleh plak mlawa, selfie lg dlm keta, mekap bgai.. as a mother, if u know bnda ni u slh, u better mngaku je.. mmg bnda yg u bt ni slh.. klu u x mmpu nk jga, jkm blh jga kn utk u.. y u nk lpas kn dri bla 1 dunia dh tau? alasan kt ats ni suma x blh pkai.. ank yg cacat 1 anugerah .. tket nk msuk syurga.. wallahualam

    BalasHapus
  82. Saya simpati dengan Penulis ini sebab terlalu cepat empati dengan orang yang hanya nak menutup kesalahan sendiri sedangkan si ibu firdaus sudah terang2 salah. Kalau media dan TV menipu, baru semalan saya tengok 999. pihak penguatkuasa jumpa adik Firdaus di rumah yg tiada kelengkapan dengan keadaan kurus kering, tidak masuk akal jika isu seperti ini penulis katakan media menipu..Epilepsy merupakan kecacatan yang sukar bagi seorang individu menguruskan diri, alasan untuk biar anak berdikari sgt tidak masuk akal..Mungkin saya hanya mampu berkata sebab x mengalaminya,susah mmg susah, mohon pada Allah..anak anugerah ini lebih banyak ganjarannya di akhirat..Kita hidup pun untuk bekalan ke sana kan..

    BalasHapus
  83. Assalamualaikum.. Xmasuk akal lak citenye nie.. Ape2 pon bg sy perkara ini di sengajakan. Maksud sy dgn niat. Bkn si ibu je yg bersalah.. Termasuk jiran2 juga bersalah. Ni hukum, bkn sy ada2kan. Semua ini akan di persoalkan kelak di akhirat nnti. Burung yg tidak punyai akal pon tahu camne nk menjaga pelihara anak dari aspek keselamatan mahupon kesihatan. Dari xlih nk terbang sehinggakan bolih terbang dgn sempurnanya.. Kucing yg tidak ada akal pon pandai minx simpati manusia. Meminta mkn meminta simpati pada manusia demi utk memelihara membesarkan anak2nye atau utk dirinye.. Inikan manusia yg punyai akal yg lebih sempurna dari sekalian makhluk ciptaanya.. Sy xnak terus menuduh atau berkata ape2. Sbb sy xberpeluang bertemu kluarga si mangsa dan magsa. Allah sajalah yg maha mengetahui atas segalanya.. Tersebarnya pon cerita ini atas kehendaknya.. Pendapat sy bkn si anak je harus di tempatkan yg sesuai dgn keadaanya skrng. Manakala ibunye juga harus utk kita tempatkan di tempat yg sesuai.. Bkn menghukum sy sanggup belanjakan ibunye supaya lebih berperikemanusiaan. Belajar ilmu Allah.. Ins.allah..

    BalasHapus
  84. maaf kepada penulis,apa yg cuba anda dedahkan??sila jawab!!!!

    BalasHapus
  85. cerita karangan bro nie tak cukup mengoncang hati sanubari gua la bro jika dibandingkan dengan penderitaan & terabainya adik Firdaus.

    Binatang pun tau jaga anak ia dengan penuh kasih sayang... walau susah mcm mana pun bab makan, pakaian, tempat tinggal kena jaga... Adik Firdaus anaknya!!! kenapa dia perlu letak anak dia berasingan di tempat yg jijik mcm tu???? dia leh pi kerja dgn pakaian yg cantik, makan lunch di pejabat & sebagainya...

    sudah la bro... ayat bro nie tak cukup utk cover apa yg berlaku ni... rakyat Malaysia tak sebodoh itu utk mempercayai cerita bro nie....

    BalasHapus
  86. Assalamualaikum wbt.

    Sukati kamu ja menghina mengutuk otang. Kalau pun dia buat anak dia begitu kamu siapa mau hina dia? Ada Rasulullah sebar dakwah hina orang yg buat jahat ka? Sejujurnya, sy pun rasa kecewa dgn tindakan beliau tp sy sedar kita ni pun manusia biasa juga, buat salah juga. Mana ada manusia perfect mcm Rasulullah. Jaga lah mulut mulut kamu semua tu, jgn tau mengata orang ja. Perbaiki diri dulu sebelum buat spekulasi. Kita bukan siapa2 mau hukum dia..biar tuhan yg balas perbuatan dia. Kita xpayah sibuk menghina memaki mengutuk dia. Bukan dapat pahala pun, dosa ada la. Elok la kita doa ja supaya dia taubat supaya anak dia cepat sembuh. Itu ja komen sy. Keburukan, kejahatan bukan dibalas dgn kejahatan. Renungkanlah.

    Wassalam.

    BalasHapus